5 lærerige museer for børn

Kunst giver os, og ikke desto mindre børn, en unik oplevelse som intet andet kan. Kunst giver os mulighed for at forstå og udforske følelser og tanker. Gennem kunst kan man udtrykke sine følelser på så mange forskellige måde, om det end er musik, dans, fotografi eller billede maleri.

 

Der er så mange undersøgelser der viser, hvor vigtige flere former for kunst kan være for børns opvækst. At tage på museum med børnene kan give dem så mange indtryk og introduktionen for flere forskellige former for kunst kan have en positiv effekt på deres tankegang. De lærer at forholde sig kritisk over for ting, at have en holdning om noget, at formulere en mening og fortolke ting de ser på deres egen måde.

 

Museer giver plads til refleksion, eksperimentering, inspiration, kreativitet, nydelse og mulighed for autentiske læringserfaringer og leg.

 

I Danmark har vi heldigvis en masse gode museer og gallerier, med rigtig mange udstillinger hvert år. Det giver os rig mulighed for at introducere vores børn for forskellige former for kunst, allerede fra en tidlig alder. Her har vi lavet en liste over 4. spændende museer man kan besøge med familien i København.

 

 1. Tycho Brahe Planetarium

 

Rejs til fremmede planeter, ud i junglen eller helt tilbage til dinosaurernes tid blot ved at købe en billet til Planetariet på Gl. Kongevej.

 

Der er to 3D-biografer, så vi kan varmt anbefale at du starter med at se en 3D film. Børnene vil uden tvivl være meget begejstret for de utrolig livagtige billeder. Vi er faktisk også sikre på at du selv vil synes det er imponerende – vi oplevede i hvert fald at man virkelig fik dukker hovedet for ikke at blive ramt af dinosaurerne nogle gange. Det føles virkelig som at være der selv.

 

Vi vil råde dig til at tjekke programmet på forhånd og snakke med dine børn om, hvad de har lyst at se. Det er langt fra de fleste børn der synes, at en rejse gennem Afrikas urskov er lige så spændende som en rejse til månen.

 

      2. Arken

 

Kunstmuseet i Ishøj skal ligne et stort skib der er strandet på en strand. Det var i hvert fald arkitektens vision da han skulle tegne det tilbage i 1990’erne.  

 

Arken er meget fascinerende og det er bestemt et besøg hver med børnene. Her bliver der sat fokus på moderne kunst og børnene får mulighed for at se noget anderledes som de måske ikke ville se andre steder.

 

Museet tilbyder også meget moderne hjælpemidler: På museet kan man låne en gratis iPod som man kan høre historier og lyde der skulle hjælpe fantasien på vej når man ser på de udstillede værker.

 

      3. Post og Tele Museum

 

Kan børn overhovedet forestille sig at man i gamle dage sendte breve med posten og ikke sms’er, beskeder på Messenger eller billeder på Snapchat?  Har de nogensinde set nogen ringe fra en telefonboks med drejeskiver? Post og Tele Museet er den perfekte måde at give børnene et indblik i gamle dages kommunikationsvej.

 

      4. Teatermuseet i Hofteatret – Børneomvisning og trylleshow

 

Det gamle hofteater tilbyder børneomvisning i dets mange, historiske rum. Booker du en børneomvisning vil du blandt andet høre mere om Hofteatrets historie, om konger, dronninger, prinser og prinsesser, store skuespillere og sjove maskiner. En tryllekunstner vil til sidst underholde med et trylleshow og hele oplevelsen er gratis. Man skal blot tilmelde sig på forhånd og dette kan man enten gøre ved at ringe på 33 11 51 76 eller skrive til info@teatermuseet.dk.

Kunst, maler og tegne – udstyr der kan hjælpe børnene igang

Vi er ikke i tvivl om, at børnene vil synes det er sjovt at lave noget kreativt sammen med dig, især fordi deres kreationer (forhåbentlig) kan blive en del af indretningen – ikke kun en del de har bestemt, men også en del som de har været med til at lave.

 

Hvis du vil gøre ekstra meget ud af at få dine børn involveret og vække deres interesse for kunst kan vi varmt anbefale at du giver dem deres eget udstyr. Vi har samlet de bedste idéer til børn der elsker at tegne, male og bruge deres kreativitet nedenfor:

 

 1. Akvarelfarveblyanter

      2. Vandfarver

      3. En god farvebog

      4. Bivoksfarver /stifter

     5. Penselsæt og pensler i forskellige størrelser

     6 . Olie/vand – baseret metalpigmenter (dette kan kun anbefales for ældre børn)

     7. Blandebakke

     8. Akvarelmaling

     9. Fingermaling

    10. Tuscher i god kvalitet

    11. Limstifter

    12. Saks/mønstersakse

    13. Strukturpensler

    14. Malekuffert

 

 

Der er mange flere spændende ting man kan vælge, ovenstående forslag er dog et godt udgangspunkt der kan øge dine børns kreativitet. Vi vil anbefale at du får mærket alt udstyret med navnelapper, så dine børn undgår at miste noget af det. De kan bestilles på Labelking.dk, som laver fine og farverige navnelapper, både klistermærker og strygemærker, i rigtig god kvalitet. Dine børn kan endda være med til at designe dem, da man selv kan vælge både baggrund, skrifttype og farve. De leveres hurtigt og holder længe.

Kunst dine børn kan lave

Får du for mange tegninger af dine børn som næsten altid ligner hinanden? Hvor tit bliver du bedt om at hænge en af dem op på køleskabet eller væggen uden at du egentlig synes at den passer til indretningen?  Vi kender det kun alt for godt!

 

Vi har prøvet at finde lidt inspiration her og der til kunstværker dine børn godt kan lave og som ovenikøbet ville se pæne ud på væggene derhjemme – eller måske i sommerhuset 🙂

 

 1. Lav collage ud af de gamle tegninger

 

Som nævnt i starten, har du sikkert fået mange tegninger af dine børn allerede. De ligner meget tit hinanden og er alt for mange for at man kan hænge dem alle sammen op på væggen som børnene sikkert ville ønske. Men man kan sikkert lave en virkelig flot collage af alle de tegninger, som måske endda kommer til at ligne noget der godt kan få lov at få en fast plads på væggen. Det er i hvert fald et forsøg hver.

Du kan enten bare lime alle tegningerne sammen på et større stykke papir eller også kan du klippe små trekanter ud af tegningerne og lime dem på et lærred. Det vil uden tvivl se meget bedre ud og det vil være så sjovt for børnene at lave.

 

      2. Kunst med grene

 

Du skal bruge grene, papir (gerne tykt papir) og maling.

 

Hver gren skal males i en farve. Læg derefter grenene sammen, som en lille buket. Bind dem gerne sammen med tråd eller en elastik, da det vil gøre det nemmere for børnene at holde buketten samlet.

Så skal der males på papiret – grenene skal bruges som pensler. De flotte mønstre der dannes kan helt sikkert give dig et smukt og spændende kunstværk der er helt hjemmelavet.

 

     3. Lav et fint billede med fod- og håndtryk

 

Til dette skal du bruge maling og overfladen der skal males. Det kan enten være papir, lærred, et bord, et bræt eller hvad du nu har tænkt dig at bruge.

 

Resultatet bliver rigtig flot, meget personligt og specielt. I øvrigt er det også noget der er sjovt for børnene at være med til.

Hjemme hos os valgte vi at male et born. Vi havde et helt enkelt lille træbord fra Ikea, som vi fik malet hvidt. Derefter fik børnene selv lov til at vælge deres yndlings farver og så gik vi ellers bare igang. Det blev til en masse farverige fod- og håndtryk i forskellige størrelser og det så så fint ud!

 

Bordet er perfekt til børneværelset men vi kan også varmt anbefale at man stiller det i en ellers meget hvid og lys stue. På den måde føler børnene også at de har været med til at sætte deres personlige præg i indretningen. Samtidigt vil du få et bord (eller billede, bræt) som er helt specielt og ingen andre har.

 

     4. Picasso inspireret kunst med børnene

 

Her skal du bruge gamle ugeblade, noget papir, en saks og tuscher. Dine børn kan være lige så kreative de har lyst til her og slippe deres indre kunstner frem.

 

Start eventuelt med at tegne omridset af et ansigt på et stykke papir. Lad dit barn bestemme hvad der skal klippes ud af gamle magasiner og klistre derefter de udklip på papiret.

 

Resultatet skulle meget gerne ligne noget Picasso inspireret moderne kunst, der kan pynte fint både i stuen, køkkenet, gangen eller et værelse.

Børn & kunst; Hvordan kunst bidrager positivt på børns udvikling

De fleste børn elsker kunst. At male, at tegne, at synge, danse til musik eller spille teater er blot få at de ting som mange børn har glæde af, allerede fra en tidlig alder. Der er lavet flere undersøgelser der viser, at kunst er godt for børn og vi kan sikkert alle sammen forestille os hvorfor. Vi synes alligevel det er ret spændende at kigge lidt nærmere på, direkte relateret til børns beskæftigelse og eksponering til kunst.

Vi har derfor lavet en liste, hvor vi samler de bedste ting børn får ud af, at involveres med kunst.

 

 1. Børn lærer at tænke kreativt og være åbensindet
 2. Børn lærer at observere og beskrive, analysere og fortolke
 3. Børn lærer at udtrykke følelser, med eller uden ord.
 4. Dit barn vil øve sine problemløsningsevner og lærer at tænke kritisk,
 5. Det vil forstærke børns dans, musik, teater og kunst evner, forstærke deres sprog og ordforråd
 6. Dit barn vil bemærke, at der er mere end et rigtigt svar og flere synspunkter
 7. Det kan være sjovt at gå i skole og det kan være sjovt at lære nye ting
 8. Børn lærer at samarbejde med andre børn og voksne
 9. Kunst kan introducere børn for en masse andre kulturer fra hele verden
 10. Dit barn kan blomstre og udmærke sig gennem kunst. Selv med fysiske, følelsesmæssige eller læringsmæssige udfordringer kan man opleve succes med kunst.
 11. Kunst bygger selvtillid, især fordi der ikke kun er en rigtig måde at lave kunst på. På grund af det kan ethvert barn føle sig stolt over hans eller hendes originale kreationer.
 12. Børn kan anvende alle deres sanser når det kommer til kunst; både lyd, følelse, lugt og smag- det er selvfølgelig afhængigt af aktiviteten.
 13. Kunst hjælper børns motorik. At holde en pensel, at tegne prikker og linjer, at blande farver, at skære med en saks, at bruge en limflaske, at rulle modellervoks er alle gode eksempler på aktiviteter der både er kunstrelateret og hjælper børns motorik. Ovenstående opgaver kræver nemlig fingerfærdighed og koordination, men er samtidigt sjove og gør at børn vil bruge tid på disse ting. Jo mere børn engagerer sig i kunstaktiviteter jo bedre bliver deres motoriske færdigheder.
 14. At tegne kan hjælpe børn med at skrive bogstaver senere hen. Babyer og små børn begynder altid lige så stille med at tegne streger frem og tilbage. Jo mere de øver sig jo bedre bliver de i stand til at styre farveblyanten og dets bevægelser på tværs af papiret. På den måde lærer børn at styre måden de tegner på, skaber et bredere udvalg af former, og er til sidst i stand til at tegne alle de former der er nødvendige for at skrive bogstaver i alfabetet.
 15. Kunst kan hjælpe børn med at udvikle problemløsningsevner. Kunst er i princippet ikke andet end ubegrænsede muligheder. Kunst giver dig mulighed for at træffe beslutninger, at drive konklusioner, at tænke over dine beslutninger en ekstra gang og evaluere resultatet. Børn vænner sig  til usikkerheden der hører til kunst og på den måde bliver de som regel mere fleksible i deres tankegang, hvilket er nøglen til kreativitet og tillid. Jo flere erfaringer børn får med forskellige materialer og teknikker, jo større bliver sandsynligheden for at de afprøver nye kombinationer og ideer.
 16. Kunst hjælper børn med at forstå dem selv og resten af verdenen. Børn får utrolige mængder af ny information hver dag. Den information vil de behandle og de vil lære at tænke over det de har lært på en sikker, reflekterende måde. Kunst giver dem mulighed for at udforske følelser og håndtere daglige ting. Kunstmaterialer kan få en masse forskellige følelser frem i børn. Bevægelsen, billedet, farverne, linjerne og fantasien hjælper alle børn med at udtrykke sig på en anden måde – en måde, som som de måske ikke kan udtrykke sig på med ord, eller som kan være mere behagelig for dem end ord.

Velkommen

Det er så vigtigt at introducere børn for museer, fordi museer åbner en verden af fantasi og udforskning. Det er endnu vigtigere at introducere børn for museer i en ung alder, fordi ungdommen er vores fremtid og museer udvider vores viden om verden.”

 

– Jennifer Peters, direktør for udstillinger og undervisning, Muncie Børnemuseum

 

 

Siden her sætter fokus på børn, kunst samt børns opfattelse af og forhold til kunst. Har kunst en positiv effekt på børns opdragelse? Hvad er kunstterapi og hvordan kan det hjælpe børn med at udtrykke sig og kommunikere deres følelser?

 

Siden er kommet til ved hjælp af Labelking.dk som blandt andet laver navnelabels og strygemærker der passer på børnenes ejendele. Vi håber du vil finde denne side spændende og inspirerende.

 

God fornøjelse!

Artdeer.dk